Zwemspa

Een zwemspa, of swimspa, is een combinatie van een zwembad en een bubbelbad of Jacuzzi. De zwemspa is verdeeld in 2 compartimenten met een Jacuzzi kant om te genieten van bubbels en jets en een zwemgedeelte om te zwemmen. Afhankelijk van het formaat is het zelfs mogelijk om baantjes te trekken of te zwemmen met een tegenstroom. Zodoende is het mogelijk om tegen de stroom in op de plaats te blijven zwemmen. De compartimenten kunnen zich in hetzelfde watervolume bevinden, of gescheiden door middel van een tussenwand. In het laatste geval is het watervolume en de bediening van beide compartimenten gescheiden. Zodoende kunt u het zwemgedeelte op een comfortable temperatuur van 28 graden Celsius instellen en de Jacuzzi op 38 graden Celsius.

Wat kost een zwemspa?

De prijs van een volledige zwemspa variëert van 10.000 Euro tot een veelvoud hiervan. De prijs wordt mede bepaald door het formaat van de zwemspa, de afwerking, de gekozen accessoires en natuurlijk het merk en model. Een groot voordeel van een zwemspa ten opzichte van een normaal zwembad is dat het compacter is als een normaal zwembad en in veel gevallen ook een stuk goedkoper. Over het algemeen kost het minder energie om een zwemspa te verwarmen en op temperatuur te houden dan een (buiten)zwembad.

Als de zwemspa buiten geplaatst wordt is het altijd aan te raden om een goede isolerende afdekkap te plaatsen om de warmte zoveel mogelijk vast te houden en vervuiling van het water tegen te gaan. Een afdekkap voor een grote zwemspa kan behoorlijk zwaar zijn, het is eventueel mogelijk om de zwemspa afdekkap in delen aan te schaffen. Een andere optie is om een electrische afdekkap te installeren of gebruik te maken van een zogenaamde coverlifter.

Zwemspa swimming spa
Ook voor een inbouw zwemspa is het belangrijk om een goede ondergrond aan te leggen.

Ook de aanleg van de ondergrond van een swimspa brengt kosten met zich mee. De zwemspa dient op een stabiele, stevige en vlakke ondergrond geplaatst te worden die het gewicht van de gevulde zwemspa goed kan dragen. Het advies is om een gewapende betonlaag aan te leggen van minimaal 10 centimeter. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de ondergrond en de locatie.

Ten behoeve van onderhoud en mogelijk reparaties, is het aan te raden om minimaal een meter rond de zwemspa vrij te houden. Zodoende is de zwemspa van alle kanten te benaderen. Leidingwater is over het algemeen in Nederland niet zo duur, wel kunnen de verschillen voor 1000 liter drinkwater verschillen tussen de waterleiding bedrijven en provincies. De kosten kunnen varieeren van 0,49 Euro per kuub tot 1,66 Euro per kuub inclusief BTW, zonder vaste kosten en afhankelijk van het verbruik. Een vulling van een zwemspa met 10.000 liter water kost dus tussen de 4,90 Euro en 16,60 Euro.