Ozonator

Een ozonator is een apparaat dat ozongas produceert en via een waterjet injecteert in het het bubbelbad, zwembad of Jacuzzi water. De ozonator wordt tussen het bad en de filtratiepomp aangesloten en zorgt voor kristalhelder en schoon zwemwater zonder nadelig effecten. Ozon ontstaat van nature in de atmosfeer en ontstaat door electrische ontladingen en UV straling. Ozon stof is in gasvorm lichtblauw en hangt om de aarde als bescherming tegen schadelijk UV licht. Zonder ozonlaag zouden we nog meer blootgesteld worden aan schadelijke UV straling. Verder wordt ozon gebruikt om onder andere drinkwater te desinfecteren.

water druppel ozonator
Een Ozonator zorgt voor kristal helder en sprankelend bubbelbad water.

Ozonator in een bubbelbad, Jacuzzi of spa

Jacuzzi water dat is behandeld met een ozonator is kristal helder, sprankelend en voelt prettig aan op de huid. In een bubbelbad, zwembad of Jacuzzi wordt een ozonator gebruikt om het water te desinfecteren en zodoende virussen, (legionella) bacteriën, gisten en algen af te doden. Het is overbodig om te noemen dat dit gevaarlijk en ongewenst is bubbelbaden. Zeker in combinatie met de doorgaans hoge water temperatuur van circa 38 graden Celsius. Een groot voordeel van waterbehandeling met een onzonator is dat het geen geur achter laat in het water en geen irriterende werking heeft op de huid, ogen en slijmvliezen zoals chloor dat wel heeft.

De ozonbehandeling van het water vind plaats tijdens het filtratieproces van het bubbelbad. In principe geldt hoe hoger de temperatuur van het water en hoe vaker het bubbelbad gebruikt wordt, hoe langer er gefiltreerd en gereinigd moet worden. Dit laatste geldt ook voor spa’s die geen gebruik maken van een ozonator. Zwembad water wat met ozon is behandeld blijft ongeveer 12 uur geconserveerd. Bij een juist gebruik van de ozonator hoeft u amper nog chloor toe te voegen aan het bubbelbad water. Zodoende wordt er gesproken van een chloor arm bad in plaats van een chloor vrij bad. Bijkomend voordeel is dat ozon onder andere ook cosmetica, zoals zonnebrand en andere cremes, lichaamsvet en transpiratie afbreekt.

Ozonator produceert de gevaarlijke stof ozon

Last but not least, ozon is een sterk oxiderend, toxische stof die gevaarlijk is voor de gezondheid bij inademing. Het is aan te raden om te alle tijden de handleiding te raadplegen alvorens een ozonator in gebruik te nemen voor de conservering van uw zwembad, Jacuzzi of spa. Bij twijfel wordt geadviseerd om de installatie uit te laten voeren door een vakkundig monteur. Meer informatie over de eigenschappen van ozon is te vinden op de volgende Wikipedia pagina: Ozon (stof)