Hydrotherapie

Hydrotherapie (ofwel watertherapie) is een therapie die uitgevoerd wordt in combinatie met water. Hierbij wordt de gewichteloosheid, warmte en de massage mogelijkheden gebruikt om onder andere pijnklachten in spieren en gewrichten te verminderen, het stress niveau te verlagen en ontspanning te bieden. De opwaartse druk van het water in combinatie met de warmte (advies is minimal 35 graden) maakt bewegen makkelijker en doet pijn verminderen.

Al sinds de oudheid is het algemeen bekend dat warmwaterbaden een positief effect hebben op de gezondheid. Denk hierbij aan de thermen (afgeleid van thermos/warmte) met de bijbehorende badrituelen uit de Griekse oudheid maar ook aan de Hamam, de allom bekende Turkse variant van het badhuis.

Hydrotherapie bij (pijn)klachten

Hydrotherapie is uitermate geschikt voor mensen met pijnklachten,  reumatische aandoeningen of andere klachten zoals:

  • Atrose
  • Atritis
  • Fibromyalgie
  • Chronische pijn
  • Rug- en nekklachten
  • Pijn in spieren en gewrichten
  • Verminderd stress

Een Jacuzzi met massage jets kan voorzien in een volwaardige massage waardoor pijnklachten worden verlicht of zelfs helemaal verdwijnen. Tevens heeft een massage een gunstige uitwerking op het stress niveau waardoor u zich ontspannener voelt en beter kunt slapen. Het warme water zorgt ook voor een versnelde hartslag en een verbeterde bloedcirculatie. Hierdoor kunnen spieren beter en sneller herstellen van eventuele blessures. De luxere Jacuzzi’s hebben vaak uitgebreide massageprogramma’s en hydrojets waarmee je de massage precies kunt afstemmen op jouw wensen en behoeften. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de kracht en temperatuur van de water straal aan te passen of alleen de rug en nek te masseren. Vaak bevatten deze Jacuzzi’s verschillende hydrojets die de diameter en druk van de waterstraal bepalen voor specifieke massage eigenschappen.

Het is altijd raadzaam om bij medische aandoeningen en condities te overleggen met een arts, fysiotherapeut en/of manueel therapeut alvorens over te gaan tot aanschaf en gebruik van een Jacuzzi of massagebad of het toepassen hydrotherapie.

Massage