Bubbelbad Isolatie

Bij bubbelbad isolatie zullen de meeste mensen geheel terecht meteen denken aan warmte isolatie. Ten opzichte van een gewoon bad is een bubbelbad meer onderhevig aan afkoeling. Zeker als er koude lucht wordt aangevoerd door de luchtpomp die de bubbels maakt. Verder is geluidsisolatie ook een belangrijke vorm van bubbelbad isolatie om overlast te voorkomen.

Bubbelbad isolatie voor warmte

Bubbelbad isolatie wordt aangebracht in de cover, in de kuip en op de ondergrond. Een goede isolatie van je bubbelbad kan aanzienlijk besparen in de energiekosten om het water warm te houden. Door afkoeling tegen te gaan hoeft er immers minder verwarmd te worden om het water op temperatuur te houden. Als top isolatie kan een zogenaamde spa blanket gebruikt worden, deze isolerende doek wordt op het water gelegd om zodoende de temperatuur vast te houden. Bij de opblaasbare bubbelbaden wordt een dikke opblaas cover gebruikt die op het water ligt. Voor de ondergrond van een bubbelbad, Jacuzzi of opblaas spa zijn er speciale warmteisolerende matten of tegels verkrijgbaar. Zeker met de opblaas bubbelbaden is isolatie naar de grond belangrijk. Standaard wordt er een deken van noppen folie bijgeleverd als bubbelbad isolatie op de grond, positioneer deze met de noppen naar boven. Als laatste is het belangrijk om het bubbelbad niet in de wind te plaatsen, koude lucht langs het water doet de temperatuur van je Jacuzzi zienderogen dalen. Je kunt dit voorkomen door een schutting, prieel met afsluitbare zijkanten of overkapping rondom het bubbelbad te plaatsen. In de winter kan het overigens positief zijn als de Jacuzzi in de winterzon staat, zodoende kan de sneeuw en het ijs smelten op en rondom de Jacuzzi.

Opsomming van bubbelbad isolatie mogelijkheden om afkoeling tegen te gaan:

  • Gebruik een goed isolerende top cover, eventueel een spa blanket.
  • Gebruik isolatie voor de ondergrond van het bubbelbad.
  • Isoleer de kuip indien nodig en mogelijk (zeker bij goedkopere modellen).
  • Zorg indien mogelijk dat het bubbelbad niet direct aan wind wordt blootgesteld.
  • Plaats beschutting om het bubbelbad en eventueel een overkapping.
  • Zorg in de winter dat je gebruikt kunt maken van de zon om ijs en sneeuw te smelten.

Bubbelbad isolatie cover

Bubbelbad isolatie voor geluid

Tenzij je op een groot landgoed woont of in een hutje op de hei is geluid ook een belangrijke factor om te isoleren. Met name de filtratiepomp kan flink wat geluid produceren door resonantie wat versterkt kan worden door omgevingsfactoren zoals stenen muren. Resonantie is geluid van een trillend voorwerp wat een ander voorwerp op hetzelfde ritme laat mee trillen. Vooral met buren om je heen die in de zomer ook graag van het mooie weer op hun terras genieten is dit een niet te onderschatten factor, zo valt hier te lezen. Het beste is om de motor te positioneren naar een open vlakte (de tuin in) om zoveel mogelijk weerkaatsing van geluid en resonantie te voorkomen. Indien mogelijk kunnen er geluidsisolerende platen aangebracht worden rond de pomp. Let hierbij wel op dat er voldoende luchtverplaatsing mogelijk is en de bubbelbad isolatie niet verhinderd dat de warmte weg kan. Bij opblaasbare spa’s loont het om de slangen te isoleren met isolatie materiaal, de verbindingen te voorzien van rubber ringetjes en de pomp op een rubberen mat te plaatsen. Eventueel kun je een geluidsdempende omkasting plaatsen. Als laatste kunnen te kleine leidingen van en naar de pomp en 90 graden bochten resonantie en geluid produceren. Als je een beetje handig bent kun je deze eventueel vervangen door ronde bochten in plaats van haakse 90 graden bochten.

Opsomming van bubbelbad isolatie mogelijkheden geluid te dempen:

  • Plaats het bubbelbad met de pomp in de richting van een open vlakte om reflective van geluid te voorkomen.
  • Probeer weerkaatsing van geluid zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Isoleer slangen, plaats rubbers tussen verbinding en plaats een geluidsdempende omkasting bij een externe pomp.
  • Vervang haakse bochten van 90 graden.