Bubbelbad Energieverbruik

Het opwarmen, op temperatuur houden, gebruiken en reinigen van een Jacuzzi of bubbelbad in de tuin kost over het algemeen veel energie. Met name in de winter en bij lage temperaturen kunnen de energiekosten van een bubbelbad flink oplopen. Belangrijke factoren die het energieverbruik van de Jacuzzi bepalen zijn onder andere isolatie, merk, seizoen, buitentemperatuur, watertemperatuur, inhoud, formaat en plaatsing van het bubbelbad, gebruik en de manier van verwarmen. Volgens de berichten zoals op diverse websites te lezen varieert de prijs per dag in de praktijk tussen de 1,25 en 3,50 EUR per dag. Het is ten zeerste aan te raden om eerst onderzoek te doen naar het bubbelbad energieverbruik alvorens over te gaan tot aankoop van een specifiek model. De verschillen kunnen zodanig hoog oplopen tussen de verschillende modellen dat des te meer geldt: Goedkoop is duurkoop. Het verschil tussen een goedkoper en duurder model in 1-2 jaar uitgeven aan extra energie is hierbij geen uitzondering.

Bubbelbad Energieverbruik berekenen

De gemiddelde spa heeft een electrisch verwamingselement van 3kw wat bij volledige benutting zo’n 0,66 Eur per uur kost (0,22 EUR kw/u), een luchtpomp varieert van 600 tot 1.500 watt en een zuinige circulatiepomp 150 watt. Laten we op basis van deze gegevens berekenen wat het kost aan energie om het bubbelbad 24 uur per dag te laten filtreren, 1 uur te gebruik en 2 uur te verwarmen.

Bubbelbad energieverbruik kosten

Verwarmen: 2 uur * 3 kw * 0,22 EUR = 1,32

Watercirculatie: 12 uur * 0,15 kw * 0,22 EUR = 0,396

Gebruik: 1 uur * 1 kw * 0,22 = €0,22

Totaal per dag: €1,94 (8,8 kw/u)

Totaal per week: €13,55 (61,6 kw/u)

Totaal per maand: €58,89 (267,67 kw/u)

Totaal per jaar: €706,64 (3212 kw/u)

Een bubbelbad met bovenstaande specificaties kost dus bij dagelijks gebruik 851,18 Euro aan energie per jaar. Een groot deel van dit bedrag zit in het energieverbruik van de circulatiepomp. In het rekenvoorbeeld is uitgegaan van een zuinige circulatiepomp van 150 watt die 12 uur per dag aan staat. Hierbij moet als kanttekening geplaatst worden dat veel bubbelbaden een circulatiepomp hebben die veel meer verbruiken en 24 uur per dag aan staan. In het laatste geval zou de prijs van bijna 0,40 Euro per dag minstens verdubbelen. Dit is afhankelijk van het merk, prijs en natuurlijk het volume van het bubbelbad. Ook komt het vaak voor dat 1 van de luchtpompen zorgt voor de circulatie en verwaming van het water. Als laatst is het belangrijk om de Jacuzzi of bubbelbad goed te isoleren zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat tijdens standby tijd. Het is ook aan te raden om het bubbelbad 24 uur per dag op temperatuur te houden, doorgaans zo’n 38 graden Celsius. Dit is goedkoper als het bubbelbad op te warmen voor gebruik, mits het bubbelbad natuurlijk voor een langere periode niet gebruikt gaat worden.

Bubbelbad Energieverbruik kosten verlagen

Om het bubbelbad energieverbruik kosten terug te dringen is het ook mogelijk om het bubbelbad via een warmtewisselaar aan te sluiten op de centrale verwarming. Op deze manier wordt het bubbelbad net, zoals een radiator, verwarmd met water van de CV. De warmtewisselaar heeft een toe- en afvoer leiding met de CV installatie. Belangrijk hierbij is om het bubbelbad zo efficient mogelijk te plaatsen ten opzichte van de CV ketel en ook de buizen goed te isoleren. Als we de besparing berekenen aan de hand van bovenstaand voorbeeld dan kan er een flinke besparing gerealiseerd worden op jaarbasis. Indien het bubbelbad of de Jacuzzi op de CV aangesloten wordt, is het niet nodig om het water 24 uur per dag op temperatuur te houden. De gemiddelde CV ketel heeft een veelvoud aan verwarmingscapaciteit. Zodoende kan het bad vaak binnen een uur opgewarmd worden tot gebruikstemperatuur.

Bubbelbad energieverbruik op gas berekenen

1 m3 gas kost gemiddeld: €0,62 Euro en levert 8,6 kw/u aan energie

We delen het energieverbruik van de verwarming door 8,6 en dat maakt de bubbelbad energieverbruik kosten:

Bubbelbad energieverbruik op gas per dag: 1,02 m3 gas = €0,43 (elektriciteit: €1,32)

Bubbelbad energieverbruik op gas per maand: 7,16 m3 gas = €3,03 (elektriciteit: €9,24)

Bubbelbad energieverbruik op gas per maand: 26,92 m3 gas = €13,16 (elektriciteit: €40,15)

Bubbelbad energieverbruikop gas per jaar: 373,5 m3 gas = €157,88 (elektriciteit: €481,80)

Dit is een besparing van ruim €323 per jaar op de energiekosten bij het verwarmen op gas in plaats van electriciteit.

Bubbelbad Energieverbruik investeringen

Het is belangrijk om te realiseren dat een bubbelbad of Jacuzzi niet goedkoop is om te verwarmen en te gebruiken. Het is dan ook af te raden om veel geld te investeren in alternatieve verwarmingsmethoden, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp, omdat dit over het algemeen alleen maar leidt tot meer kosten. Investeringen in dergelijke Jacuzzi en bubbelbad verwarmingsmethoden zullen zichzelf niet of amper terug verdienen. Tevens zal een goede Jacuzzi alle techniek aan boord hebben om zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan.