Bubbelbad Chemicaliën

Bubbelbad chemicaliën vervullen een belangrijke rol in de waterbehandeling en onderhoud van uw bubbelbad, spa of Jacuzzi. De belangrijkste bubbelbad chemicaliën zijn bestemt voor de conservering van het water om bacterien, schimmels, gisten en algen af te doden. Ook zijn er producten die de pH, ofwel de zuurgraad, van het water verhogen of verlagen, producten om de vorming van schuim en algen tegen te gaan en een zeer breed scala aan reinigingsproducten voor bubbelbaden, Jacuzzi’s, techniek en accessoires.

Bubbelbad Chemicaliën

Zeer belangrijk bij het gebruik van bubbelbad chemicaliën is het om de juiste doseringen aan te houden en altijd de gebruikshandleiding te lezen. Bubbelbad chemicaliën zijn over het algemeen gevaarlijke stoffen die reacties die toxisch, oxiderend, irriteren en slecht voor het milieu zijn. Ook kunnen deze bubbelbad chemicaliën reacties geven met andere chemicaliën, accessoires en andere zaken die in contact komen met het water. Als chloor gemengd wordt met andere bubbelbad chemicaliën kan er mogelijk het zeer gevaarlijke chlorine gas onstaan. Zelfs het mengen van verschillende soorten chloor tabletten wordt te alle tijde afgeraden. Bubbelbad chemicaliën worden hoofdzakelijk aan het water toegevoegd en nooit andersom. Zorg er ook voor dat Bubbelbad Chemicaliën toegevoegd worden naar aanleiding van water metingen. Tevens dienen bubbelbad chemicaliën schoon, droog en in gesloten verpakking bewaard te worden buiten het bereik van kinderen. We zullen de verschillende bubbelbad chemicaliën een voor een verder toelichten.

Bubbelbad Chemicaliën - overzicht

Chloor tabletten

Chloor in tabletvorm is de meest gangbare en gebruikte consvering voor zwemwater in bubbelbaden, spa’s, Jacuzzi’s en zwembaden. De chloortabletten lossen op in het water en zorgen in de juiste dosering voor een goede conservering en vernietiging van organische verontreinigingen die niet uit het water gefilterd kunnen worden. Er zijn verschillende soorten chloor tabletten te verkrijgen in kleine en grote formaten, snel of langzaam oplossend en in granulaat vorm. De streefwaarde voor chloor in een Jacuzzi ligt tussen de 1,5 tot 2 PPM wat gelijk staat aan 1,5 – 2 gram per 1000 liter water. De hoeveelheid chloor in het zwemwater kan gemeten worden met test strips.

PH min en pH plus

PH min en pH plus zijn middelen om de pH van het zwemwater te verhogen of te verlagen. De pH is de maat om de zuurgraad van een oplossing aan te geven. Een lage pH (<7) is zuur en een hoge pH (>7) is basisch en pH 7 wordt pH neutral genoemd. Een juiste zuurgraad van het zwemwater is belangrijk om meerdere redenen. Zo is een te lage pH, dus zuur water, schade door oxidative aanbrengen aan de kostbare apparatuur in de Jacuzzi wat tot hoge kosten kan leiden. Ook is te zuur water slecht voor de huid wat kan leiden tot huidirritatie. Bij een te lage pH wordt het water troebel en kan er afzetting ontstaan op de randen van het bubbelbad en in de leidingen. Ook wordt de effectiviteit van chloor verminderd door een te lage pH met alle gevolgen van dien. De pH moet tussen de 6,8 en 7,8 pH waarbij 7,2 pH ideaal is.

Bubbelbad Chemicaliën test strip
De waarden van het zwemwater kunnen getest worden met teststrips.

Vlokkingmiddel

Vlokkingmiddel, flocker of vuilbindingsmiddel is een middel om kleine vuil deeltjes en algen te binden (vlokken) zodat ze groot genoeg zijn om uit het water te filteren door middel van een filtratiepomp. Het is aan te raden om het bubbelbad niet te gebruiken tijdens de behandeling.

Anti Foaming of Anti Schuim

Voor veel Jacuzzi en bubbelbad bezitters is foaming, ofwel schuimvorming, een bekend fenomeen. Zodra de bubbels en jets aan gaan ontstaat er een kleine tot zeer grote hoeveelheid schuim. Foaming van bubbelbaden wordt onder andere veroorzaakt door wasmiddel in de zwemkleding, zeep resten op de huid, shampoo en haarlak resten in het haar en andere cosmetica met componenten die schuimen in water. Als er gebruik gemaakt wordt van zwemkleding in het bubbelbad is het aan te raden om de zwemkleding (na) te wassen met warm water. Ook is het verstandig om voor het gebruik van de Jacuzzi even te douchen zonder zeep en shampoo te gebruiken.

Als er dan toch schuim ontstaat in het bubbelbad kan een anti foaming product een oplossing bieden. Met de bubbels en jets ingeschakeld kan een kleine hoeveelheid anti foaming toegevoegd worden aan het water om het schuim op het water oppervlakte te verwijderen. Anti foaming heft over het algemeen geen effect op de pH van het water en kan gebruikt worden in combinatie met andere bubbelbad chemicaliën. Als laatste zijn er ook speciale sponsjes beschikbaar die schuim veroorzakende verontreining absorberen zoals zonnebrandcremes en andere cosmetica.

Anti Alg

Zoals de naam al doet vermoeden wordt Anti alg ingezet als bestrijding tegen algen en wordt de vorming van nieuwe algen voorkomen. Indien er sprake is van zichtbare algen in het water (groen water) dan is er iets niet goed gegaan bij de waterbehandeling. Zodoende is het belangrijk om wat extra aandacht te geven aan de waterbehandeling en algen in de toekomst te voorkomen. Zichtbare groene algen uit het water verwijderen blijft altijd een lastige zaak. Een flocking middel kan ook helpen om de algen te binden zodat ze uit het water gefilterd kunnen worden via de filtratiepomp. Indien er al veel bubbelbad chemicaliën gebruikt zijn is soms verstandiger om (een deel van) het water te verversen. Zeker als het gaat om een bubbelbad met een relatief kleine waterinhoud ten opzichte van een volwaardig zwembad. Wellicht overbodig maar het is aan te raden om het bubbelbad niet te gebruiken tijdens de behandeling met anti alg.

Bubbelbad Chemicaliën - algen
Hier wil niemand in zwemmen…

Reinigers

Voor de reiniging van bubbelbaden, Jacuzzi’s en spa’s zijn veel verschillende bubbelbad chemicaliën te verkrijgen. Om er maar een paar te noemen: middelen om gele randen te verwijderen, alles reinigers, jet cleaners, anti fosfaat middelen tegen bio films in zwembaden, leidingreiniger, filter reinigers, producten om de spa covers schoon te maken met UV filter enzovoorts. Reinigingsmiddelen voor bubbelbaden zijn niet goedkoop en zodoende is het aan te raden om de producten te kopen tegen problemen die zich op dat moment voor doen. Echter is een leiding reiniger, alles reiniger en gele randen reiniger in de kast altijd wel aan te raden.